Bibliotheek

Duik in onze bibliotheek vol films, boeken en podcasts rond toepasselijke thema’s. Hier vind je ook alle video’s met tips van Evi.

Film & docu

https___static.standaard.be_Assets_Images_Upload_2014_01_16_bd612454-7eaf-11e3-bae0-59a9fa7604de_web_scale_0.3333333_0.3333333__
The Broken Circle Breakdown

Een Belgische langspeelfilm van Felix Van Groeningen uit 2012 met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh

JACK NICHOLSON stars as Edward and MORGAN FREEMAN stars as Carter in Warner Bros. Pictures’ comedy drama “The Bucket List.” 
PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.
The Bucket List

Miljonair Edward Cole (Jack Nicholson) en arbeider Carter Chambers (Morgan Freeman) krijgen in het ziekenhuis te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Ze besluiten een lijst te maken met dingen die ze nog willen doen voor ze sterven.

all-of-us-cover-e1578341824670
All of Us - Willem Wallyn

All of us is het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy, die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminale patiënten die geleid wordt door therapeute Els, die zelf in volle midlifecrisis zit.

images
Tot in den Draai - Docu

'Tot in den Draai' ... is een documentaire over leven met het einde in zicht . Zes palliatieve patiënten vertellen elk hun moedig verhaal. Wat houdt hen het meeste bezig in deze beslissende fase !? - Regie: Filip Loobuyck

GettyImages-51096811
Stepmom

De biologische moeder (Susan Sarandon) en stiefmoeder (Julia Roberts) van twee kinderen zitten verwikkeld in een strijd om de twee kids. Wanneer de stiefmoeder in dit verhaal erachter komt dat de biologische moeder kanker heeft, verandert echter alles. Met geweldig mooie scènes als resultaat.

05656462-2b58-11ec-b07d-02b7b76bf47f
Touching infinity - Griet Teck

Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Het sterven is een deel van hun dagelijks leven geworden. 'Touching infinity'' volgt hen in de laatste weken van hun leven.

https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_12_11_79956048-b8bc-4a89-99c7-21f1fcddc89a
J’aime la vie - Mathias Sercu

Mathias Sercu beschrijft zijn debuutfilm als een ode aan het leven en aan het zorgen voor elkaar. Een film ook over hechten en loslaten, over liefde en met humor. Mira is het centrale personage. Zij is een alleenstaande moeder, altijd positief en boordevol energie.

Boeken

front-medium-2074973746
Traag naar de hemel

'Ik ga niet meer genezen, Evietje, maar de dokter heeft gezegd dat ze er alles aan gaat doen om mijn leven op een zo aangenaam mogelijke manier te rekken. Ik ben dankbaar want we hebben nu nog voldoende tijd om op een mooie manier afscheid van elkaar te nemen.' - Evi Hanssen

front-medium-3038843867
Wordt het ooit weer normaal?

Het is een vraag die Rune dag en nacht bezighield. Alles werd namelijk anders na het overlijden van zijn papa. Lange tijd had hij gedaan wat zijn omgeving van hem verwachtte, maar diep in hem sluimerde het gevoel dat hij stilaan afgesloten geraakte van de buitenwereld. Dit boek biedt een inkijk in het leven van 6 jongeren die afscheid moesten nemen. - Alexandra Hustinx & Missing You

Evenwichtskunstenaar
Evenwichtskunstenaars

Mensen met kanker leven tegenwoordig vaak langer, ook wanneer duidelijk is dat de kanker niet te genezen is. Ondanks hun ziekte is de kwaliteit van leven tussen de behandelingen relatief hoog. Zij staan voor de moeilijke opdracht om opnieuw inhoud en betekenis aan hun leven te geven. Hoe doen zij dat?

Naasten
Naasten

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Geert en Eva verzorgen hun geliefden en staan hen bij tot het eind. Langzaam zien ze hoe de dood steeds dichterbij komt en raken ze meer en meer in de greep van de zorg.

front-medium-1752045800
Radicale Remissie

De negen speerpunten die een wezenlijk verschil kunnen maken. Een mooi boek als mix met de reguliere zorg! en als zelfzorg kan inzetten of als stap naar een hulpverlener.
- DR Kelly A Tusner

2024 Stappenplan
Kanker? Samen stappen zetten!

Jullie gaan samen op pad en bewandelen wegen die niet altijd even vlak zullen zijn. Hier vind je een stappenplan dat je begeleidt door de verschillende fases die je als mantelzorger kan ervaren. Een overzicht van alles waar je recht op hebt en wat je kan – of soms moet – aanvragen. Allerlei tips en informatie vind je terug per thema.

front-medium-187683224
Het alfabet voor groot verdriet

“Het alfabet voor groot verdriet” helpt ons bij wat we zo moeilijk vinden: kinderen bijstaan in groot verdriet. In een heldere, zachte en toegankelijke taal legt psychiater en rouwdeskundige Uus Knops cruciale woorden uit die te maken hebben met de dood.
- Uus Knops

image
Troost bij verlies

Dit boekje is er voor mantelzorgers en hun naasten die geconfronteerd worden met rouw en verlies tijdens en na de zorg. Het helpt inzicht te krijgen in het eigen rouwproces en het bevat waardevolle tips en hulplijnen om stappen vooruit te zetten naar herstel en het herontdekken van zin en betekenis.
- Coponcho

image-3
EHBZ

Waarop let je bij een ziekenhuisopname, na een ernstige val of bij een zware diagnose? Weet je welke zorgwensen of prioriteiten de persoon heeft voor wie je zorgt? Hoe bereid je je voor op een bezoek aan een zorginstelling? - Coponcho

Sterven als een stoïcijn Filosofie bij ziekte en dood
Sterven als een stoïcijn

Filosofie bij ziekte en dood. Zomaar uit het niets komen ziekte, sterven en dood een leven binnen. Vage buikklachten en een onbestemd gevoel, daarmee gaat Paul (61) naar de dokter. Hij heeft uitgezaaide kanker en is niet meer te genezen.

Draai niet om de dood heen
Draai niet om de dood heen als iemand van wie je houdt gaat sterven

Ik had dit boekje liever niet geschreven. Maar het is er, om te laten zien wat je te wachten staat als je hoort dat een geliefde gaat sterven.' Frederiek Weeda heeft het boek geschreven dat ze had willen lezen toen haar man steeds zieker werd en doodging.

Schermafbeelding 2024-02-13 110945
Ik word niet meer beter. En nu?

Basisbrochure palliatieve zorg

Podcasts

Podcast Over kanker gesproken
Over kanker gesproken

Een podcast van Huis aan het Water over kwaliteit van leven met en na kanker. Michel Daenen spreekt met zorgverleners, experts uit het vak en mensen die zelf getroffen zijn door kanker. Het begrip ‘kwaliteit van leven’ wordt concreet gemaakt met bruikbare tips, herkenbare ervaringen en waardevolle informatie.

Na de rouwstoet
Na de rouwstoet

Nona Van Braeckel is 16 wanneer ze haar papa verliest. Na de rouwstoet gaat iedereen verder, maar voor Nona staat het leven even stil. In een openhartige podcast praat ze met lotgenoten. Hoe geef je rouw en verdriet een plaats in je leven?

Version 1.0.0
De herontdekking van haarzelf

De herontdekking van haarzelf is een openhartige podcastserie over veranderingen in de vrouwelijke seksualiteit na de behandeling van borstkanker. In deze serie vertellen vrouwen en partners over hun ervaringen en wat kan helpen. Daarnaast geven professionals uitleg en adviezen.

Afscheid dat verbindt
Over de heilzaamheid van eindelevensgesprekken

Hilde Ingels, coördinator van Amfora, gaat in deze podcastreeks in gesprek met ongeneeslijk zieke mensen, palliatief verpleegkundigen, vrijwilligers die eindelevensverhalen schrijven, uitvaartondernemers, ouderen.

De afscheidstournee van mijn moeder
Afscheidstournee van mijn moeder - Evi Hanssen

Mijn mama, Arlette, is 75 en weet dat ze niet meer zal genezen van kanker. In deze podcast voer ik, Evi Hanssen, de laatste gesprekken met mijn moeder. Over ziekte. Over doodgaan. Maar vooral: over het leven.

Schermafbeelding 2024-04-12 om 10.27.32
Slapen of seks?

Tijdens de behandeling van borstkanker kan je je erg moe voelen, soms gaat dit in combinatie met somberheid. Hoe ga je hiermee om, en hoe houd je de seksuele energie dan toch nog stromend? - De herontdekking van haarzelf

Kinderen en Jongeren

pexels-andrea-piacquadio-3755514-scaled
Boeken

Wist je dat Palliatieve Zorg Vlaanderen een uitgebreide bibliotheek heeft op maat van kinderen en jongeren? Neem er zeker een kijkje.

1200x815
Educatief materiaal

Interesse in een bundeling aan puzzels, spelletjes en andere educatieve en/of speelse materialen om laagdrempelig met kinderen en verlies om te gaan? Klik dan zeker op dit blok.

pexels-ketut-subiyanto-4473774-1536x1024
Multimedia en films

Wist je dat Palliatieve Zorg Vlaanderen een kleine verzameling heeft op maat van kinderen en jongeren? Neem er zeker een kijkje.

Video's Evi

Het kantelmoment

Comfortbehandeling

Administratie

Blijven genieten

Geduld

Palliatieve zorg inschakelen

Spiegels

Afscheidsbrief

Hulp vragen

Afscheidsviering