Voor wie?
Misschien eerst een woordje uitleg
Want zowel over wat palliatieve zorg is als over wat mantelzorger zijn net inhoudt, zijn heel wat misverstanden. We loodsen je er kort door.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is alle zorg aan patiënten met een levensbedreigende aandoening en hun naasten, met als doel het verbeteren van hun levenskwaliteit
We spreken over palliatieve zorg vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je niet meer zal genezen. Palliatieve zorg is dus niet hetzelfde als terminale zorg.
Meer informatie over wat je kan regelen of hoe je over je wensen kan communiceren, vind je bij het themablok: Palliatieve zorg.
Wat is mantelzorg?
Je bent een mantelzorger als je zorg verleent aan iemand die ondersteuning nodig heeft door ziekte, handicap, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblemen.
Regelmatig hulp en zorg biedt aan de persoon die zorg nodig heeft.
Een affectieve band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Mantelzorgers moeten niet altijd familie zijn van de persoon die ondersteuning nodig heeft. Je kan bijvoorbeeld zorgen voor je buur, partner, kind, ouder of vriend.
Wens je meer informatie over mantelzorgers in het algemeen? Bezoek dan www.mantelzorgers.be
Voor wie?
Een mantelzorger is een belangrijke partner in het zorgtraject van een patiënt met palliatieve zorgnoden in een oncologisch traject. Door zich te omringen met de juiste personen en organisaties kunnen ze zich sterken en tijdig informeren. Met deze website willen we een leidraad aanbieden die aan de hand van kantelpunten en verschillende thema’s doelgerichte informatie aanbiedt. Enerzijds zijn er heel praktische zaken terug te vinden zoals de wilsverklaring, sociale voorzieningen en documenten. Anderzijds willen we mensen aan het woord laten die zelf mantelzorger zijn of waren. Aan de hand van hun verhalen willen we niet alleen een gezicht geven maar ook jullie als lezer meenemen in hun verhaal. Er is een bibliotheek waar een lijst terug te vinden is met films, podcasts en boeken.
Deze leidraad met de kantelpunten is geen chronologisch te volgen pad. De mantelzorger kiest zelf een kantelpunt of thema uit waar er op dat ogenblik nood aan is om informatie over in te winnen. We willen de mantelzorger sensibiliseren om tijdig bepaalde zaken te bespreken of in orde te brengen.
Familie, vrienden, buren en andere personen in het netwerk van patiënt en mantelzorger spelen een belangrijke rol. Daarom willen we hen ook aansporen om deze leidraad onder de aandacht te brengen.
We willen niet alleen de mantelzorger ondersteunen maar ook alle zorgverleners die rond de patiënt en mantelzorger staan. Ze kunnen de nodige informatie verstrekken of doorverwijzen naar thema’s waarvan ze aanvoelen dat er een nood is. Er is op deze website een document terug te vinden dat afgedrukt en meegegeven kan worden. Dit document is een compacte weergave van de leidraad en kan een verder aanzet geven om zich als mantelzorger verder in te lezen.