Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren. We proberen ze als ouder of naaste in het algemeen zo goed mogelijk te beschermen. Maar wat is ‘beschermen’ dan net? Hen weghouden van de realiteit? De gruwelijke ziekte verdoezelen? Elk traject is anders. Toch doen we een poging om hier een aantal praktische tips mee te geven.

Wat vind je hier?

Vervolgens zal je zien dat dit onderwerp is opgedeeld in twee luikenKinderen en kanker kunnen namelijk op twee manieren met elkaar in contact komen.

Ben jij nog jong en heeft je mama of papa kanker?

Dan kan het zijn dat jij ook al een mantelzorger bent. Hier staat geen leeftijd op.

Om mantelzorger te worden hoef je niet te studeren en geen diploma te halen. Het is een rol die je op je neemt en waar je meestal vanzelf in rolt.

We bieden hier tips op maat aan.

A) Voor diegenen die zelf op zoek zijn naar informatie bieden we hieronder enkele hulplijnen aan.

B) Ben je ouder, juf, of meester, tante, opa, nonkel,…? Dan geven we je hieronder enkele tips mee.

Ben je minderjarig en mantelzorger?

Dan is het belangrijk om ondersteuning te zoeken. Spreek een vertrouwenspersoon aan op school zoals een leerlingbegeleider of medewerker van het CLB. Zij kunnen  misschien meer steun, ideeën en opties bieden dan je zelf denkt. Ze zijn er voor jou. 

Denk ook aan het JAC (Jongeren Advies Centrum). Zij hebben kantoren waar je langs kan gaan. Maar je kan ze ook telefonisch, via e-mail of chat bereiken.

Ben je tussen 18 en 25 jaar en mantelzorger?

Het combineren van de rol van student en mantelzorger kan zwaar zijn. Daarom kan je bij sommige hogescholen en universiteiten het mantelzorgstatuut aanvragen. Het beleid varieert en kan worden aangepast aan de intensiteit van de zorg die je draagt voor je dierbare. Enkele mogelijkheden zijn het spreiden van het studietraject, de toestemming krijgen om dringende telefoons te doen, meer gratis kopieën kunnen maken, je examens spreiden, afstandsonderwijs volgen of een vak in zelfstudie afleggen. Neem dus zeker contact op met je studiebegeleider en bespreek de mogelijkheden. 

Ook bij je mutualiteit kan je als jonge mantelzorger terecht zowel op praktisch, emotioneel als sociaal vlak. Blijf niet zitten met je vragen.

Denk ook aan het JAC (Jongeren Advies Centrum). Zij hebben kantoren waar je langs kan gaan. Maar je kan ze ook telefonisch, via e-mail of chat bereiken. 

Ken je de organisatie ZoJong! Al? Het is een organisatie voor en door jongeren.Ze focussen op jonge mantelzorgers. 

“Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien in een gezin met een ouder, broer, zus of familielid die een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen heeft.”, klinkt het bij ZoJong!

De opvoeding is vaak anders en kinderen krijgen kleine en grote verantwoordelijkheden. Dit kan zijn: naar de winkel gaan, koken, poetsen, opruimen, medicatie geven, ..
Ook als je je mama of papa emotionele steun geeft of je erg veel zorgen maakt, ben je een jonge mantelzorger!

Wat kan je precies vinden bij ZoJong!?
  • Een plek om gewoon te zijn. Babbelen, rusten, huiswerk maken, informatie krijgen, andere jonge mantel-zorgers ontmoeten, het kan allemaal in Het Stekje! Kom gerust langs: Broei, Nieuwland 69, Gent.
  • Chatten: Voel je je niet goed in je vel? Stuur via Facebook of Instagram ons een berichtje. We staan graag voor je klaar <3!
  • Verschillende activiteiten. Kijk snel even op de pagina ‘Agenda’. Zoek op ‘uitstapjes’.
  • Focus op zelfzorg. Zelfzorg is lastig. Daarom hebben we een online ruimte gemaakt waar je jouw beste skills kan oefenen en bijslepen. Vlieg naar de zelfzorgcursus! Klik hier :).


Klik door naar de website ZoJong!

Aan ouderen die om moeten gaan met kinderen die kind zijn van een mama of papa met kanker

Hoe vertel je aan je zoontje dat opa niet meer zal genezen? Hoe zeg je dat mama naar het ziekenhuis zal gaan en nooit meer terug zal komen? Wat vertel ik aan mijn kind? En wat net niet? 

Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft een groot aanbod aan informatie over het thema palliatieve zorg en kinderen. Of je naaste nu zal overlijden aan dementie, kanker, een spierziekte of een andere ziekte of aandoening. De boodschap en inhoud blijft ergens wel hetzelfde. Daarom is deze algemene website nog steeds een goede aanrader. 

De informatie is in grote lijnen opgedeeld over de thema’s:

Je staat voor de klas als leerkracht

Hoe pak je het als leerkracht aan? Geef je al eens op eigen initiatief les over afscheid nemen en rouw? Of is het inpikken op het moment dat een van je leerlingen, kind blijkt te zijn van een (groot)ouder die zal sterven? Het is hoe dan ook een beladen onderwerp. Het vraagt ook een verschillende aanpak naargelang de leeftijdscategorie. Maar weet vooral: kinderen zijn nooit te jong om het over afscheid te hebben.

Een van de meest gebruikte boeken over afscheid op school is bijvoorbeeld ‘Grote boom is ziek’. Een prentenboek dat gebruikt wordt voor kinderen vanaf 4 jaar. 

Chemo-Kasper’ gaat dan weer specifiek over wat chemo precies is en wat het doet met kankercellen. Zo kunnen ook kinderen begrijpen wat dit inhoudt en wat dit met hen of met het zieke familielid zal doen.

Ben jij ouder, naaste, en mantelzorger van een kind of jongere die kanker heeft en niet meer zal genezen?

Adem. Adem in en adem uit. Je staat voor, of zit midden in een zwaar traject. Omring je met naasten en aanvaard hulp. Je bent geen last. Je hebt zelf al zoveel last te dragen. Dit hoef je als gezin of als persoon niet alleen te doen.

Waar vind je informatie?
Vilomah

“Onze vereniging ondersteunt gezinnen die een kind verloren hebben of gaan verliezen (palliatief). We maken hierin geen onderscheid tussen jonge kinderen, tieners of jong volwassenen, want de impact voor het gezin hangt niet af van de leeftijd van het kind. Uit eigen ervaring weten we dat het (nakende) verlies van je zoon/dochter gepaard gaat met ontelbare emoties zoals ongeloof, verdriet, woede, schuldgevoel en eenzaamheid. Deze zijn erg moeilijk uit te leggen aan iemand die dit niet zelf heeft meegemaakt.”

  • Welke kankers? Wat doet dat met een kind? Hoe sporen ze kanker op? Met wat rekening te houden?

UZ Antwerpen

www.uza.be/behandeling/kanker-bij-kinderen

Wat met de schoolplicht van een ziek kind?

Een kind in het lager- of secundair onderwijs

Wanneer je kind kanker heeft, wordt aangemoedigd om contact te houden met de klas. Er zijn verschillende manieren om onderwijs te volgen:

Een jongere in het hoger onderwijs en/of universiteit

Het nemen van de beslissing om een opleiding (tijdelijk) te onderbreken of voort te zetten via een aangepast traject is geen eenvoudige keuze. 

We lijsten hier op wat de mogelijkheden zijn voor de jongere:

Wat kan de Kinderkankerdag betekenen?

De Kinderkankerdag is een familiedag voor jonge kankerpatiëntjes en hun familie. Samen met de Mechelse vzw “Nationale Kinderkankerdag” organiseert de Stichting tegen Kanker jaarlijks een ontspanningsdag in dierenpark Planckendael.

TIP! Kijk ook zeker naar initiatieven in jouw buurt.

Bibliotheek

Klik door naar de bibliotheek op deze website. Daar vind je zowel films, podcasts, (kinder)boeken, artikels waar je veel inspiratie uit kan halen voor beide doelgroepen.

Financieel

Meer weten over financiën als kindergeld? Klik zeker door naar het themablok financiële informatie en werk.

Informatie over palliatieve zorg en kinderen

Palliatieve Zorg Vlaanderen biedt veel informatie over palliatieve zorg en kinderen. Je vindt er onder andere volgende topics volledig uitgewerkt terug: