Welzijn en zelfzorg

Als mantelzorger is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je bent misschien nog werkzaam, je hebt misschien (klein)kinderen of vervult nog andere taken of zorgen. Daardoor kan je soms het gevoel krijgen dat je veel balletjes in de lucht moet houden. Daarom willen we in dit stukje het belang van zelfzorg aanstippen. Daarnaast brengen we graag het thema ‘Welzijn’ onder de aandacht.

Wat vind je hier?

Zelfzorg

Draag jij zorg voor jezelf?

Zorg dragen voor jezelf als mantelzorger is niet altijd even gemakkelijk. Misschien krijg je soms het gevoel dat je over je grenzen gaat. Het is daarom belangrijk om goed voor je  jezelf te blijven zorgen.

“Na de eerste keer mantelzorgen moest mijn lichaam echt bekomen en afkicken van alle stress en adrenaline. Je gaat zo in overdrive zonder dat je het beseft. Mijn tip naar andere mantelzorgers is om te luisteren naar je lichaam. Te denken aan jezelf. Beter enkele bezoeken brengen zodat je er met volle aandacht bij bent dan elke dag vluchtig 5 minuten binnen springen zonder tijd en energie te hebben voor een écht gesprek. Daar heeft niemand iets aan.”

Op de website van het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg kan je informatie terugvinden rond ‘Zelfzorg’. Op deze pagina maakt men bijvoorbeeld het verschil duidelijk tussen draagkracht en draaglast. Je kan er onder andere een test terugvinden om te weten of dit nog in evenwicht zit.

Ook als mantelzorger heb je noden en behoeften. Maar hoe krijg je deze noden en behoeften in kaart? Neem een kijkje op volgende website. Zij bieden verschillende hulpmiddelen aan zoals ‘Samenspraak’. Dit is een fiche die jij en eventueel andere zorgverleners kunnen invullen om noden te detecteren. Zo kunnen er concrete afspraken gemaakt worden en kan de zorg goed op elkaar afgestemd worden.

Mantelzorgorganisaties

Zorg dragen voor iemand dierbaar is niet altijd gemakkelijk. Weet dat je er niet alleen voor staat! Praten met anderen in vergelijkbare situaties kan helpen. Zes erkende mantelzorgverenigingen in Vlaanderen bieden lotgenotencontact via ontmoetingsmomenten en infosessies aan. Je kan er van anderen leren, steun vinden en de kracht van een groep ervaren. Ontdek hier de contactgegevens van de mantelzorgorganisaties. Weet dat je als jonge mantelzorger terecht kan bij ZoJong! en als Franstalige in Brussel bij Aidants Proches Bruxelles.

 

Activiteitenkalender

Hier kan je de activiteitenkalender van de 6 erkende mantelzorgorganisaties terugvinden. 

Mantelzorgcoaches

Samana beschikt over Mantelzorgcoaches. Zij bieden een luisterend oor en ondersteuning. Klik hier om te ontdekken wat de mantelzorgcoaches voor jou kunnen betekenen.

Cursus Zelfzorg

Daarnaast biedt Samana een cursus zelfzorg aan in 9 sessies.
Meer info kan je hier terugvinden.

Andere zelfzorg tips

Neem een kijkje bij het aanbod van inloophuizen

Doe beroep op de telefonische ondersteuning van de Stichting tegen Kanker.

Bekijk het aanbod in je gemeente, soms organiseren lokale dienstencentra ontmoetingsmomenten.

Spreek met zorgverleners in een ziekenhuis zoals de trajectbegeleider, een verpleegkundige, de medewerker zingeving en spiritualiteit, de onco-psycholoog, de maatschappelijk en sociaal werkers.

Praat erover met je huisarts.

Bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan je ook steeds terecht.

Raadpleeg een psycholoog. Iedereen heeft recht op terugbetaling via de verplichte ziekteverzekering. Informeer naar de voorwaarden bij je mutualiteit.

Neem eens een kijkje op de Nederlandse website Mantelzorg Balans. Dit is een platform waar je als mantelzorger online oefeningen kan terugvinden.

Er bestaan heel wat boeken rond Zelfzorg, bijvoorbeeld het boek van Nina Mouton. Hier kan je meer over haar visie lezen.

Zoek plaatsen op die je troost bieden, dat kan in de natuur, een gezellige koffiebar, enzovoort.

Maak tijd voor andere contacten die geen ‘zorg’ vragen. 

Ook het contact met dieren kan troost bieden. Denk bijvoorbeeld aan zorgboerderijen of kinderboerderijen. Zoek er een in de buurt en trek er heen, al dan niet met kinderen. Zelfs vanop een bankje toekijken kan een helend effect hebben. Neem eventueel een tijdschrift of boek mee. Het belangrijkste is om even uit je rol van mantelzorger te stappen.

Heb je financiële bekommernissen als mantelzorger of zie je dat je naasten financiële zorgen heeft? Ook daarmee kan je terecht bij de mantelzorgverenigingen, sociale diensten van mutualiteiten of een ziekenhuis. Of bekijk het themablok ‘Financiële informatie en werk’.

Weet je wat respijtzorg is?

Brontekst: Palliatieve Zorg Vlaanderen

Als je voor iemand zorgt en je nood hebt aan een korte adempauze, kan je de palliatieve zorg tijdelijk volledig of gedeeltelijk laten overnemen. Je kan kiezen tussen ondersteuning thuis of buitenshuis.

Thuis kan je dag- en nachtopvang inschakelen van een oppashulp, nachtzorg of neem contact op met je netwerk palliatieve zorg voor een vrijwilliger. 

Buitenshuis kan je voor de zorgen van je dierbare terecht in een hospice/palliatieve eenheid, dagverzorgingscentra, revalidatiecentra, centra voor kortverblijf.

Welzijn

Welzijn tijdens de zorgen is een belangrijk item voor zowel jou als voor je dierbare. Onderstaande geven we enkele zaken mee die het welzijn kunnen verbeteren.

Wat met het welzijn van de mantelzorger?

We willen aanstippen dat je als mantelzorger soms nood hebt om dingen apart of alleen te doen. En dat is helemaal ok. 

Op de website mantelzorgers.be kan je bijvoorbeeld lezen dat mantelzorgers die nog gaan werken vaak de combinatie tussen zorgen en werken als positief ervaren. Het is een vorm van afleiding, een bron van sociaal contact en een erkenning van hun inzet en kwaliteiten.

Ook het uitoefenen van eigen hobby’s worden als positief ervaren voor het welzijn. Vrienden en andere sociale contacten kunnen hierin ook een rol spelen. 

“Ik heb in die periode veel steun gehad aan yoga. Voor mijn vrouw ziek werd, was ik een opleiding begonnen om yogaleraar te worden en daar is vrij veel aandacht voor de filosofie achter de yoga. Dat is een stuk mijn zelfzorg geweest.”

Wat kunnen jullie samen doen?

Voer samen een relaxatieoefening uit. Vertel een ontspannend verhaal of doe een mindfulness oefening waarbij je jouw naaste laat focussen op het sluiten van de ogen, het ontspannen van de spieren en op een rustige ademhaling.  

Heb je wat inspiratie nodig?
Je vindt tal van korte visualisatieteksten via deze link

Zoek samen de natuur op
Ga samen iets eten of drinken
  • Op deze pagina zijn er heel wat tips rond voeding en goede eetgewoonten terug te vinden. Je vindt er ook een receptenboekje.
  • Zorg ervoor dat je naaste zich buiten comfortabel voelt. 
  • Denk aan het transport en kies voor een locatie die niet te ver is gezien mogelijke vermoeidheid of ongemakken. 
  • Verlaat de eigen woonst en zoek een ‘frisse’ omgeving op, omdat dit een positieve invloed kan hebben op het gemoed. 

Sommige mantelzorgorganisaties bieden mantelzorgvakanties aan. Er bestaan in Vlaanderen en in Wallonië zorghotels en aangepaste vakantieverblijven. 

Ga je naar het buitenland? Voor meer praktische informatie kan je terecht op de website van Stichting tegen Kanker.

Look good, feel good

Nagels vallen in het slechtste geval uit. Na de behandeling komen ze gelukkig ook wel terug. Maar wanneer ze niet uitvallen, kampt de patiënt vaak met broze nagels. Deze extra verzorgen en er geregeld een leuk kleurtje op laten aanbrengen, geeft vaak een fijn gevoel. Waarom maak je er dan geen relaxerend momentje van? Ga samen naar de schoonheidsspecialiste voor een manicure en/of pedicure. Ontspan en klets intussen bij. Of sluit de ogen even en geniet. 


Een zorgvuldig gekozen en nauwkeurig aangebrachte make-up kan verbazingwekkende resultaten opleveren voor je gezicht, met name door je sterke punten subtiel te accentueren en onzuiverheden te camoufleren. Er zijn speciaal opgeleide schoonheidsspecialisten die zich richten op de verzorging van mensen met kanker. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs dergelijke specialisten in dienst. Het is raadzaam om hun advies in te winnen over geschikte producten en technieken.

Zoek op internet naar een erkend Kanker Beauty Professional. Zij volgden een opleiding bij Institute for Professional Care (IFPC). Zij hebben oog voor de huidverzorging van oncologische patiënten.
“Maar je zelfbeeld als patiënt hangt daar een groot stuk mee samen. Als je in de spiegel kijkt en je ziet een verschrikkelijk gezicht, dat is niet tof hé. Dan word je echt heel hard geconfronteerd met het feit van: ‘ik ben ziek’.”
Kristof (50)

Infobrochure ‘Goed verzorgd, beter gevoel’ van Stichting tegen Kanker.

“Mijn vrouw heeft er op een gegeven moment echt slecht uitgezien. Veel pukkels op haar gezicht, haar haar viel uit. Zeker voor een vrouw is dat super erg. Wij deden nog wel leuke dingen, maar als je in een mooi hotel zit en iedereen kleedt zich dan ’s avonds op, dan is dat niet fijn. Hoe kan ik er nog goed uitzien? Wat zijn middeltjes die werken? Haarstukjes, waar kan je dat krijgen? Waar zijn kappers die daar iets mee doen? Dat is belangrijk voor een patiënt.”
Kristof (50)

Op de website van Stichting tegen Kanker vind je de gids ‘Goed verzorgd, beter gevoel’. Hierin vind je heel wat schoonheidstips voor mensen met kanker: het belang van zelfbeeld, haarverzorging, gelaatsverzorging, lichaamsverzorging, tips na een borstoperatie en welzijn en schoonheid. Je kan deze hier terugvinden. Of bekijk deze pagina. Naast tips kan je er tutoriasl/filmpjes bekijken rond o.a. het aanbrengen van make-up en de verzorging van het gelaat.

Wat met seksualiteit en intimiteit?

Omdat je lichaam en lichamelijkheid veel impact kent door het ziekteproces, heeft dit gevolgen op de beleving van seksualiteit en intimiteit. 

Stichting tegen kanker biedt een aanbod aan informatie en tips over seksualiteit en intimiteit. 

Klik hier voor meer informatie, podcasts en een brochure rond dit thema.

Handleiding

Hoe ga je nu op deze website te werk?

Welkom, met deze bundeling van tips en informatie willen we jouw betrouwbare gids in de wereld van mantelzorg voor palliatieve personen met oncologische aandoeningen zijn. We begrijpen dat dit een reis vol uitdagingen, emoties en vragen kan zijn. We zijn hier om jou te ondersteunen bij elk kantelpunt.

Deze website is opgebouwd rond drie belangrijke luiken, elk ontworpen om jou de informatie en ondersteuning te bieden die je nodig hebt. Want iedereen zoekt andere informatie. De een heeft het liever strak en informatief. De andere doet liever inspiratie op uit persoonlijke verhalen van mensen die hetzelfde traject liepen.

We willen jou als mantelzorger aanmoedigen om over de verschillende thema’s verder in gesprek te gaan met de verschillende actoren rondom jou. Daarnaast geven we je tips om samen verdere stappen te zetten.

Informatief

Via het menu kan je via ‘Themablokken’ informatie gesorteerd per thema terug vinden. Elk themablok is ontworpen om specifieke vragen op te roepen en jou te voorzien van relevante informatie en ondersteuning.

De themablokken die aan bod komen zijn: Rechten en wetten; Kanker en bijwerkingen; Palliatieve zorg; Kinderen en jongeren; Financiële informatie en werk; Bank en notariaat; Welzijn en zelfzorg; Afscheid en rouwen voor het overlijden; Rouwen na het overlijden.

Ervaringsdeskundigen

In het tweede luik delen Evi Hanssen en haar sidekicks hun persoonlijke ervaringen als mantelzorger door middel van geschreven getuigenissen en video’s. Deze verhalen bieden niet alleen inzicht en inspiratie, maar ook een gevoel van samenhorigheid, erkenning en begrip, wetende dat je niet alleen bent in jouw reis als mantelzorger. Wat hielp anderen? Wat hadden zij liever op voorhand geweten en geven ze nu als tip mee? Elk verhaal is anders, want geen enkel kankertraject in combinatie met een dagelijks leven is hetzelfde. Je vindt dit in het menu bij ‘Samen op pad’.

Stappenplan

Het derde luik is een praktisch stappenplan dat zich richt op de kantelpunten van de ziekte, vanaf de diagnose tot na het overlijden van de kankerpatiënt. Dit stappenplan begeleidt je door de verschillende fasen van de ziekte en biedt korte, concrete tips en advies om jou te helpen omgaan met elke fase van de reis. Hier is ook een downloadbare versie van opdat je die kan afdrukken en met je naasten -of dat nu de persoon met kanker is of een andere naaste- kan bekijken. Je vindt dit in het menu bij ‘Samen op pad’ en vervolgens bij ‘stappenplan’.

Bibliotheek

Tot slot hebben we een verzameling aan boeken, brochures, films en podcasts opgelijst. Een greep uit het grote aanbod. Gebruiksvriendelijkheid en Ondersteuning: Aarzel niet om contact op te nemen via ons contactformulier als je vragen hebt of ondersteuning nodig hebt bij het vinden van specifieke informatie. Of je nu op zoek bent naar medische informatie, praktisch advies, emotionele ondersteuning of gewoon een luisterend oor, onze website staat voor je klaar. We zijn hier om je te helpen navigeren door deze uitdagende tijd en om jou de steun en begeleiding te bieden die je verdient. Welkom bij ‘Kanker? Samen stappen zetten!’.